Wijnland Italië

Italië is het land van Venetië, Fiat, heerlijke vakanties, heerlijk eten én heerlijke wijnen! Net als in de keuken zie je ook in de wijnbouw, dat iedere regio duidelijk zijn eigen tradities heeft. Italië is eeuwenlang een land geweest van onafhankelijke regio’s met elk een eigen identiteit die zijn weerslag had in de keuken en in de wijnbouw.

De wijngeschiedenis gaat eeuwenlang terug. Het waren de Etrusken die al voor de eeuwwisseling de wijnbouw introduceerden. De Grieken introduceerden later op grotere schaal wijnbouw in het zuiden van het land. De Romeinen hebben uiteindelijk gezorgd voor verspreiding tot in het Noorden en een verdere ontwikkeling van de wijnbouw. Het zuiden van het land werd door hun Oenotria genoemd, ofwel wijnland.
Door de eeuwen heen werd er echter weinig aandacht aan de wijnbouw besteed. Wijn werd door de massa gedronken en die stelde niet veel meer eisen dan dat wijn goedkoop moest zijn. Hier kwam pas rond de jaren ’90 verandering in. In die periode werden de wijnen ook ingedeeld in kwaliteitsklassen, met als voorbeeld de Franse wijnwetgeving.

Klimaat
Italië is een Mediterraan land, maar de verspreiding over werkelijk het hele land, van het koele Noorden tot het warme Zuiden,  zorgt ervoor dat de druiven onder verschillende klimaatomstandigheden groeien. Het land kan worden ingedeeld in diverse wijnzones, waaronder de Alpen, de Apennijnen en de Dolomieten. Deze doorkruizen het land van noord naar zuid en van oost naar west. Verder speelt de invloed van de zee een grote rol. Het oostelijk deel grenst aan de Adriatische Zee. De Mediterraanse Zee beïnvloedt het westen van Italië.

Druivenrassen
Het land kent een oneindige diversiteit aan druivenrassen. Iedere onafhankelijke streek was trots op zijn eigen druivenrassen. Deze werden dan ook vol trots gehandhaafd en verdedigd. In weinig andere wijnlanden komen er zoveel verschillende en vaak ook inheemse druivenrassen voor. Bekende druivenrassen zijn:

Rood: Nebbiolo, Barbera, Teroldego, Corvina, Sangiovese, Montepulciano, Primitivo, Negroamaro, Nero d’Avola.
Wit: Friulano, Cortese, Pinot Grigio, Garganega, Pecorino, Trebbiano, Malvasia, Grillo, Catarrato.

Grote verscheidenheid
Italië is een land met een rijke en lange wijntraditie. De invloed van meerdere culturen, de verschillende klimatologische omstandigheden, de diversiteit aan druivenrassen, alles zorgt ervoor dat het een enorm veelzijdig wijnland is, waar veel te ontdekken valt. Van fris wit uit het Noorden tot warm rood uit het Zuiden en alles wat daar tussen in zit. Denk aan Amarone, Valpolicella Ripasso, Super Tuscans, Prosecco, Moscato d’Asti en nog veel meer.

De Italiaanse wijngebieden

Noord Italië: PiemonteLombardijeTrentino – Alto AdigeFriuliVeneto
Midden Italië: Toscane, Emilia Romagna, Umbrië, De Marken, Abruzzen
Zuid Italië: Campania, Puglia, Sicilië.

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.