Bordeaux

Bordeaux is het grootste AC wijngebied van Frankrijk zowel in termen van volume als kwaliteit en kent vele beroemde Château's. Het heeft een matig maritiem klimaat dat profiteert van de warmte van de Gulf Stroom. De atlantische Oceaan zorgt echter ook voor veel regen en wind. De stormen worden voor een groot deel getemperd door de bossen en duinen. De regen kan echter wel voor problemen zorgen. Hierdoor is het ook belangrijk om een goede spreiding in de aanplant te hebben. De bodem van Bordeaux is gevarieerd. De verschillende bodemsoorten en de wijze waarop water en warmte wordt vast gehouden, bepalen voor een groot deel waar welke druivensoorten het beste kunnen worden aangepland.

Bijna alle wijnen uit Bordeaux zijn gemaakt van een blend van druiven. Ruim een dozijn druivenrassen zijn wettelijk toegestaan. We zien echter voornamelijk 2 rode en 2 witte druivenrassen. Deze lichten we eruit.

Cabernet Sauvignon: Bordeaux is het meest noordelijke wijngebied waar de Cabernet Sauvignon goed rijp wordt. Het ras staat voornamelijk in de Haut-Médoc. Cabernet Sauvignon wordt altijd geblend met Merlot. Cabernet Sauvignon zorgt voor tannine kan goed rijpen op eiken en heeft een kern van zwarte bessen. De goede wijnen kunnen zonder problemen jarenlang worden bewaard.

Merlot: Dit ras staat veruit het meeste aangepland in Bordeaux. Het levert wijnen met een volle body die een middelmatige hoeveelheid tannine hebben. Het voegt bovendien zachtheid, rijkheid en volume toe aan een wijn. Merlot heeft Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, die we ook veel zien in de streek, nodig om een ijn aromatisch fruit, kleur en tannine te geven. Merlot is met name belangrijk in de premium wijnen van Saint-Emilion en Pomerol. 

Sémillon: Dit is het meest aangeplante witte druivenras in Bordeaux. Doordat de druif een dunne schil heeft en aanleg voor het onstaan van "nobele" rot worden er veelal zoete wijnen van de Sémillon gemaakt. 

Sauvignon Blanc: Sauvignon Blanc in Bordeaux zijn uitermate grassig, met kruidige tonen en aroma's van vlierbloesem. De laatste jaren zien we steeds vaker dat de Sauvignon Blanc als een single variatal op de markt komt. Als de druif gemengd wordt met Sémillon dan zorgt de druif voor een goede balans in de wijn door het leveren van een verfrissende zuurgraad. 

De Bordeaux is grofweg verdeeld in de linker oever met de bekende gebieden (Haut) Médoc en Graves, met de meer specifieke AC's Saint Estephe, Pauillac, Saint Julien, Margaux, Pessac Leognan, Barsac en Sauterne. Op de rechter oever voert Merlot de boven toon. De meets bekende gebieden zijn Saint-Emilion AC, Lalande de Pomerol AC en Pomerol AC. 

De handel van de wijnen gebeurd in vele gevallen niet direct aan importeurs. De meeste wijnen worden door de wijnhuizen verkocht aan wijnhandelaren. Deze handelsstructuur staat ook bekend als La Place de Bordeaux. 

Dit is een zeer korte samenvatting van het gebied, de druiven en de classificaties. Het is een veelzijdig en interessant gebied en de moeite van het ontdekken waard. Helaas gaan de prijzen van veel wijnen door het plafond, maar er zijn nog genoeg mooie pareltjes te ontdekken!

Sorteer op
 • Château Bonalgue - Pomerol AC
  Château Bonalgue - Pomerol AC

  Château Bonalgue is een klassiek gemaakte wijn uit de Pomerol. Een uiterst charmante wijn, die zeer geliefd is onder liefhebbers. Deze Bordeaux met Merlot in de hoofdrol heeft een volle body met karakter en structuur.

  € 45,00
 • Château d'Escurac - Cru Bourgeois Haut-Médoc AC
  Château d'Escurac - Cru Bourgeois Haut-Médoc AC

  Een traditionele Bordeaux uit de Haut-Médoc. Stevig, breed en een klassieke maaltijdbegeleider. Door de gelijke verhouding van Merlot en Cabernet Sauvignon, is de wijn mooi in balans. Een uitermate plezierige wijn.

  € 22,95
 • Château La Freynelle - Bordeaux Blanc AC
  Château La Freynelle - Bordeaux Blanc AC

  La Freynelle Blanc is gemaakt van de typische Bordeaux blend met de druivenrassen, Sauvignon Blanc, Sémillon en Muscadelle. Een volle, fruitige en levendige Bordeaux! Een echte aanrader!

  € 9,95
 • Château La Freynelle - Bordeaux Rosé AC
  Château La Freynelle - Bordeaux Rosé AC

  La Freynelle Rosé is een verkwikkende rosé die uitermate geschikt is als aperitief en op een zomers terras. Een sappige en zomerse rosé met een bite!

  € 9,95
 • Château La Freynelle - Bordeaux Rouge AC
  Château La Freynelle - Bordeaux Rouge AC

  La Freynelle rouge is gemaakt van de typische Bordeaux blend Cabernet Sauvignon en Merlot. Het hele proces van wijngaard tot fles is erop gericht om zoveel mogelijk fruit en aroma's te behouden. En dat proef je!

  € 9,95
 • Château Labadie Cru Bourgeois Médoc
  Château Labadie Cru Bourgeois Médoc

  Een pure wijn met een rijke smaak. De wijnen van Labadie hebben in hun jeugd al het nodige fruit en karakter, waardoor ze direct gedronken kunnen worden, maar ook tot 12 jaar bewaard. Ook als Magnum in geschenkkist verkrijgbaar.

  € 15,50
 • Château Labadie L'Alouette
  Château Labadie L'Alouette

  Château Labadie maakt een mooie cuvée van 3 druivenrassen die echt thuis horen in een witte wijn uit de Bordeaux. Ieder ras geeft zijn eigen unieke toevoeging aan de wijn. Samen met een korte houtrijping ontstaat een mooie wijn!

  € 11,75
 • Château Lafitte - A.O.C. Côtes de Bordeaux 2016
  Château Lafitte - A.O.C. Côtes de Bordeaux 2016

  Deze wijn, een grand vin de Bordeaux is een echte verleider en charmeur, maar bovenal een echt mooie Bordeaux. De wijn is zo gemaakt dat hij nu al mooi is om te drinken, maar bovendien een goed bewaarpotentieel heeft!

  € 17,90
 • Château Maucaillou - Bordeaux Rouge Superieur AC
  Château Maucaillou - Bordeaux Rouge Superieur AC

  Een zogenaamde "tweede" wijn van het wijnhuis Château Maucaillou, maar daarom niet minder mooi! Een fraaie Bordeaux voor een mooie prijs. Een gulle wijn, die rijpe bosvruchten combineert met ceder en kracht.

  € 12,50
 • La Sirène de Giscours - Château Giscours - Margaux AC
  La Sirène de Giscours - Château Giscours - Margaux AC

  Een mooi gestructureerde en verfijnde wijn uit de Bordeaux met de vrouwelijke toets die kenmerkend is voor wijnen uit Margaux. La Sirène is de "tweede" wijn van dit fraaie wijnhuis.

  € 29,95
 • La Sirène de Giscours (0,375 L) - Château Giscours - Margaux AC
  La Sirène de Giscours (0,375 L) - Château Giscours - Margaux AC

  Een mooi gestructureerde en verfijnde wijn uit de Bordeaux met de vrouwelijke toets die kenmerkend is voor wijnen uit Margaux. La Sirène is de "tweede" wijn van dit fraaie wijnhuis.

  € 16,25
 • NIEUW

  Michel Lynch - 0,375L - Bordeaux Rouge AC
  Michel Lynch - 0,375L - Bordeaux Rouge AC

  Château Lynch Bages maakt de serie Michel Lynch wijnen. Bordeaux getypeerde wijnen die goed op jonge leeftijd kunnen worden gedronken. De Bordeaux Rouge is een soepele en genereuze wijn. Dit moet je proeven!

  € 7,00
 • NIEUW

  Michel Lynch - 0,375L Bordeaux Blanc AC
  Michel Lynch - 0,375L Bordeaux Blanc AC

  Château Lynch Bages maakt de serie Michel Lynch wijnen. Bordeaux getypeerde wijnen die goed op jonge leeftijd kunnen worden gedronken. De Bordeaux Blanc is een full bodied en heeft een rijke, frisse smaak. Ook in halve flesjes!

  € 7,00
 • NIEUW

  Michel Lynch - Bordeaux Blanc AC
  Michel Lynch - Bordeaux Blanc AC

  Château Lynch Bages maakt de serie Michel Lynch wijnen. Bordeaux getypeerde wijnen die goed op jonge leeftijd kunnen worden gedronken. De Bordeaux Blanc is een full bodied en heeft een rijke, frisse smaak. Ook in halve flesjes!

  € 11,95
 • NIEUW

  Michel Lynch - Bordeaux Rosé AC
  Michel Lynch - Bordeaux Rosé AC

  Château Lynch Bages maakt de serie Michel Lynch wijnen. Bordeaux getypeerde wijnen die goed op jonge leeftijd kunnen worden gedronken. De rosé is een perfecte wijn voor zomerse momenten! Hij is vol fruit, levendig en fris!

  € 11,95
 • NIEUW

  Michel Lynch - Bordeaux Rouge AC
  Michel Lynch - Bordeaux Rouge AC

  Château Lynch Bages maakt de serie Michel Lynch wijnen. Bordeaux getypeerde wijnen die goed op jonge leeftijd kunnen worden gedronken. De Bordeaux Rouge is een soepele en genereuze wijn. Ook in halve flesje verkrijgbaar!

  € 11,95
© 2013 - 2021 MiVino Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.