Bordeaux

Bordeaux is wellicht één van de meest bekende wijngebieden ter wereld en ligt in het Zuidwesten. Hier maken ze de meeste exclusieve wijnen, waarvan negentig procent rode wijn is!
Bordeaux-gebied heeft een matig maritiem klimaat. Het gebied profiteert van de warmte van de Gulf Stroom, maar de Atlantische Oceaan zorgt echter ook voor veel regen, wind en stormen.
De bodem van Bordeaux is heel gevarieerd. Juist die verschillende bodemsoorten en de wijze waarop water en warmte wordt vastgehouden, bepalen voor een groot deel waar de wijnboeren welke druivensoorten het beste kunnen aanplanten.

Het wordt gezien als één wijngebied, maar kent verschillende gezichten. Bordeaux is onder te verdelen in drie gebieden: de Linkeroever (Médoc, Haut-Médoc en Graves), de Rechteroever (Saint-Emilion en Pomerol) en in het midden Entre-Deux-Mers.

In een fles Bordeaux zit vaak meer dan 1 druivensoort en de verschillende gebieden staan weer bekend om hun eigen blend. De meest voorkomende blauwe druivensoorten zijn: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot. Wat wit betreft zijn het: Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. Rood domineert, maar er zijn ook zeker mooie droge witte wijnen die uit de streek komen.

Op de Linkeroever regeren Cabernet Sauvignon en Merlot en staat er ook wat Cabernet Franc aangeplant. Merlot wordt gebruikt in blends om de Cabernet Sauvignon wat zachter te maken en de wijn meer body te geven. Op de Rechteroever zwaait Merlot de scepter.

Bestel een proefdoos Bordeaux en ontdek de wijnen en stijlen zelf!

Cabernet Sauvignon: Bordeaux is het meest noordelijke wijngebied waar de Cabernet Sauvignon goed rijp wordt. Het ras staat voornamelijk in de Haut-Médoc. Cabernet Sauvignon wordt altijd geblend met Merlot. Cabernet Sauvignon zorgt voor tannine kan goed rijpen op eiken en heeft een kern van zwarte bessen. De goede wijnen kunnen zonder problemen jarenlang worden bewaard.

Merlot: Dit ras staat veruit het meeste aangepland in Bordeaux. Het levert wijnen met een volle body die een middelmatige hoeveelheid tannine hebben. Het voegt bovendien zachtheid, rijkheid en volume toe aan een wijn. Merlot heeft Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, die we ook veel zien in de streek, nodig om een ijn aromatisch fruit, kleur en tannine te geven. Merlot is met name belangrijk in de premium wijnen van Saint-Emilion en Pomerol. 

Sémillon: Dit is het meest aangeplante witte druivenras in Bordeaux. Doordat de druif een dunne schil heeft en aanleg voor het onstaan van "nobele" rot worden er veelal zoete wijnen van de Sémillon gemaakt. 

Sauvignon Blanc: Sauvignon Blanc in Bordeaux zijn uitermate grassig, met kruidige tonen en aroma's van vlierbloesem. De laatste jaren zien we steeds vaker dat de Sauvignon Blanc als een single variatal op de markt komt. Als de druif gemengd wordt met Sémillon dan zorgt de druif voor een goede balans in de wijn door het leveren van een verfrissende zuurgraad. 

 

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.