Wijnspijstips

Wijn is net zo belangrijk als het eten. Bij een goede combinatie completeren en versterken de smaken van het gerecht en de wijn elkaar, zodat beide tot hun recht komen. Dit geldt niet alleen voor een chique diner, maar ook voor een lekker gerecht tijdens een gezellig avondje thuis. Wij geven een paar algemene tips die u verder helpen bij het zoeken naar een geslaagde combinatie. Al onze wijnen zijn bovendien zo ingedeeld, dat u gemakkelijk kunt zoeken.

Maar we denken ook graag persoonlijk met u mee. Vertel ons u menu of gerecht en we geven u graag enkele suggesties!

Harmonie bij de wijn-spijs combinaties is belangrijk. Kort samengevat gelden de volgende regels:

  • Strak bij strak / Filmend bij filmend

  • Fris bij fris / Rijp bij rijp

  • Smaakgehalte  en Complexiteit moeten overeenkomen

  • Strak voor Filmend

  • Fris voor Rijp

Hoe bepaal je nu of een wijn of het gerecht strak is of filmend of dat deze een hoog of juist laag smaakgehalte heeft? ​Volg de volgende 3 stappen:

Alles begint bij het proeven, het is een samenspel tussen de zintuigen en de hersenen. 

Alles begint bij het proeven, het is een samenspel tussen de zintuigen en de hersenen. 3 zintuigen van het proeven

  • Gustatie: Wat de tong waarneemt en de hersenen registreren. Zoet , zuur ,….

  • Reuk: Wat ruik je na het walsen? Tropisch fruit, vanille, gras, potloodslijpsel,….

  • Gevoel: Omvat zowel het visuele aspect als het gehoor. Donker paarse kleur, fijne bubbels en hoor ik die bubbels ook?

Beoordeling van de smaak > Meerdere factoren

  • Smaak van de wijn

  • Subjectieve beoordeling: Etiket, Prijs, Kleur, Imago

  • Smaak is emotie en persoonlijk

  • Ervaring

Wijn-Spijs: Gastronomische benadering waar de smaak centraal staat!

  1. Mondbeleving / Mondgevoel:

    1. Strak: zuren (wit), tannine (rood), droog (toast), koud, koolzuur

    2. Filmend: Zoet (port, chocolade), hoog alcohol%, vetten, room, weinig zuren

  2. Smaakgehalte (smaakrijkdom): sterkte van de smaak (appel <> sinaasappel), concentratie, grillen <> roken

  3. Smaaktype (smaakrijkdom): Aard van de smaak door ras, leeftijd en vinificatie:

    1. Fris: Lente (reductief)

    2. Rijp: Herfst (oxidatief / rijp)

  4. Complexiteit: Aanwezigheid meerdere smaaktonen

EET SMAKELIJK!

 

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.