Veneto

Veneto is een belangrijk gebied en is veruit de grootste DOC-wijn producerende regio van Italië, met als stralend middelpunt de wijnhoofdstad Verona. Hier komen onder meer de rode Valpolicella, Valpolicella Ripasso, Amarone en de Bardolino vandaan. Maar ook de witte Soave en de populaire bruisende prosecco komen hier vandaan!

Classico-zone

De meest bekende wijn uit deze regio is de Valpolicella. Het oorspronkelijke gebied – de classico zone - bevindt zich rondom de gelijknamige stad Verona. Landinwaarts en ten oosten van Venetië komen we in het gebied waar de Soave vandaan komt. Ook hier geldt dat de beste exemplaren uit het oorspronkelijke deel, de classico zone, komen. Valpolicella is een lichte en jonge, rode wijn. De Amarone wordt gemaakt van dezelfde druivenrassen, maar dan ingedroogd. Dit resulteert in full bodied en intens smakende wijnen. Valpolicella Ripasso is een unieke combinatie van deze twee wijnen. Jonge Valpolicella wordt in contact gebracht met de gedroogde druiven aan het einde van het proces van Amarone. Zo ontstaat een unieke combinatie van smaken.

Verder is de Prosecco, parelend of mousserend een belangrijk exportproduct.

Zowel champagne als cava kennen de méthode traditionelle. Prosecco wordt op een andere manier geproduceerd; de tweede vergisting vindt hier plaats in een tank en niet in een fles (zoals bij de andere twee). Het gevolg? Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid.
De wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt. Het verschil zit hem in de bubbels. Spumante is de Italiaanse benaming voor een mousserende wijn die meer dan drie bar druk bevat. Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. Deze variant bevat weinig koolzuur doordat het tweede gistingsproces korter is.
De officiële naam van de druif die in de volksmond 'prosecco-druif' wordt genoemd is glera. Het gebruik van de naam glera is weer gebruikelijk geworden vanaf 2009, toen de DOCG-status aan prosecco is toegekend en prosecco een herkomstbenaming is geworden. Deze herkomstbenaming is belangrijk voor de wijnbouwers uit de oorspronkelijke regio die de naam 'prosecco' op steeds meer flessen bubbelwijn op zagen duiken. Dit waren wijnen die niets te maken hadden met wat prosecco in essentie is: een Italiaanse mousserende wijn die is gemaakt van glera. De officele DOCG is Conegliano-Valdobbiadene. Ook in 2009 is een Denominazione di Origine Controllata (DOC) gecreëerd voor prosecco die wordt gemaakt in vijf provincies van Veneto en vier van Friuli. 

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.