Toscane

Toscane is zonder twijfel de bekendste streek van Italië. Wijnbouw tref je aan in twee stroken. Langs de kust, waar de hoogte relatief laag is en de invloed van de zee merkbaar. Dit deel is ideaal voor de wijnrassen die we ook kennen van Bordeaux. En in een strook verder land inwaarts. Hier zijn de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur groter en is het klimaat bijzonder geschikt voor meer gestructureerde rode wijnen met een goede zuurgraad.  

Hoewel je de druif tegenwoordig op veel meer plekken tegen komt, is Toscane hét thuisland van de rode Sangiovese druif. De druif heeft een hoge aciditeit en relatief veel tannines. Dit maakt hem bijzonder geschikt voor houtrijping.

Wellicht de meest toonaangevende rode wijn is Chianti. Helaas is er veel verschil in kwaliteit als het om Chianti gaat. Door de grote populariteit worden er veel wijnen gemaakt. Het originele gebied, Chianti DOCG ligt tussen de steden Florence en Sienne en produceert de mooiste exemplaren.

Ooit uit hobby is er langs de kust Cabernet Sauvignon gepland. Dit resulteerde in 1968 tot een variant die sommigen wellicht kennen als Sassicaia. Omdat de wetgeving alleen belang hecht aan lokale druivenrassen mochten wijnen die gemaakt werden met een deel Cabernet Sauvignon gaan DOC(G) status krijgen. Hiermee werden Super-Tuscans een feit. Binnen een paar jaar tijd brachten deze Super-Tuscans meer op dan andere rode Toscaanse wijnen. Vandaag de dag zijn er honderden wijnhuizen de Super Tuscans maken met naast Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot.

Naast Chianti maakt men in deze regio de beroemde Brunello di Montalcino van de Sangiovese druif. De Brunello di montalcino is, samen met Barolo de meest geroemde en duurbetaalde Italiaanse wijn. Een fles van een goed jaar kan honderden euro's kosten. Rosso di Montalcino is hiervan het jongere en betaalbaardere broertje. Een wijn die ook eerder gedronken kan worden dan zijn gerijpte, krachtige broer. Vino Nobile di Montepulciano is een andere rode wijn van de Sangiovese, die rond de gelijknamige plaats Montepulciano wordt gemaakt. Deze wijn mist helaas de finesse van een goede Brunello.

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.