Puglia

Puglia, ofwel Apulië, staat garant voor smaakvolle wijnen met een prima prijs/kwaliteit verhouding. Het ligt in het uiterste zuid-oosten van Italië in de hak van de laars en een klein deel ten noorden daarvan. Het grenst aan de Adriatische zee en ligt. De hoofdstad van het Puglia is Bari. Hoewel het gebied bekend staat om haar olijven is Puglia één van de belangrijkste wijnstreken van Italië! 

Klimaat
Het klimaat van Puglia is zeker Mediterraan te noemen. Het is er warm met veel zonuren en droog. De grond is bovendien vruchtbaar. De regio is aan alle kanten omgeven door de zee en de zeebries zorgt voor de nodige verkoeling van de wijnstokken. De stokken staan ook zo aangepland dat ze optimaal kunnen profiteren van de drogende wind. Kortom, de omstandigheden zijn perfect voor wijnbouw. Bijkomend voordeel van deze optimale omstandigheden is dat duurzaam werken met respect voor de natuur een stuk eenvoudiger te realiseren is!

Van bulk naar kwaliteitswijnen
Tot 1990 werden de druiven uit Puglia en trouwens ook Sicilië, met name in bulk afgevoerd. Men produceerde schrikbarende hoeveelheden wijn, maar liefst 13 miljoen hectoliter per jaar! De bulkwijn werd naar het rijkere Noorden gebracht om kleur en body te geven aan dunne wijnen of wijnen van een slechter oogstjaar. 

Tegenwoordig wordt er met de opkomst van wijnen uit de "Nieuwe Wereld" anders gekeken naar wijnen uit warmere regio's en zijn de wijnen uit streken als Puglia, steeds geliefder. Inmiddels zijn de wijngaarden in Puglia flink geschoond en wordt er "nog maar" 7 miljoen hectoliter wijn per jaar geproduceerd. 

Kwaliteitsgebieden
In het gebied heerst er nog verdeeldheid. De meeste wijnen uit het noorden verlaten het gebied nog steeds als bulkwijn in tankwagens om te worden verkocht in supermarkten. Meer naar het zuiden, met Salento als kloppend hart, worden er meer en meer kwaliteitswijnen gemaakt. Het zuiden heeft Puglia op de internationale wijnkaart gezet met heerlijke wijnen van de met name de inheemse druivenrassen Primitivo en Negroamaro. 
Inmiddels telt het gebied 28 DOC's en zelfs 4 DOCG's. 

Druivenrassen
In Puglia staan veelal inheemse druivenrassen. Met Primitivo en Negroamaro voor rood aan kop. Gevolgd door o.a. Aglianico, Brachetto en Malvasia Nero. Bij wit zien we voornamelijk Malvasia, Fiano en Falanghina. Maar, de lijst inheemse druivenrassen is lang en is teveel om op te noemen. Ook internationale druivenrassen als bijvoorbeeld Chardonnay en Cabernet Sauvignon zien we steeds vaker.

Primitivo
Primitivo is wellicht de bekendste druif. Vergeten wordt wel eens dat de Primitivo de moeder is van de inmiddels wereldwijd bekende Zinfandel uit de VS. De wijnen zijn jammig, zwoel met rijpe aroma's. Aangevuld met pruimen, kersen en zoete kruiden.

Negroamaro
Wijn van deze druif heeft meer tannines en heeft een hogere zuurgraad en wordt daarom ook veel gebruikt om rosé van te maken.

Appassite - Appassimento
Het is een manier van wijn maken die we vooral kennen van Amarone en Ripasso. Door de gebruikte techniek ontstaan smaakvolle en intense wijnen met kracht en overladen met fruit. De techniek is al oud en werd voor het eerst in de Romeinse tijd gebruikt. 
De trossen worden zo lang mogelijk aan de stok gelaten waardoor de druiven optimaal kunnen rijpen en een hoger suikergehalte krijgen. De druiven worden met de hand geplukt zodat alleen de beste druiven geselecteerd worden. Daarna worden de druiven gedroogd (op matten of in kleine open kratjes) waardoor ze vocht verliezen en nog geconcentreerder worden. Na de vergisting rijpen de wijnen op houten vaten voor een extra laag en intensiteit.
In het warme zuiden van Italië is het klimaat gunstiger voor deze techniek. De druiventrossen worden reeds aan de stok geknakt en het stabiele weer doet de rest, waardoor de druiven reeds aan de stok kunnen indrogen.

 

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.