Piemonte

Noord Italië heeft enkele zeer grote en bekende wijnregio’s. Vooral Piemonte in het Noord Westen begon eind jaren ’80 langzaam met het herstellen van zijn reputatie en produceert nu samen met Toscane wellicht de beste en meest aansprekende rode wijn van het land, zoals Barolo. Maar er is veel meer moois te ontdekken.

Piemonte betekent letterlijk “voet van de berg”. En de invloed van de Alpen is ontegenzeggelijk. Het gebied is vanaf de jaren 80 uitgegroeid tot één van de belangrijkste van Italië met meerdere DOCG’s, de hoogste kwalificatie voor Italiaanse wijn. Op een oppervlakte van circa 60.000 hectare zijn uiteenlopende druivenvariëteiten aangeplant, het overgrote deel van inheemse oorsprong.

Nebbiolo
De belangrijkste en internationaal bekendste druivenvariëteit is ongetwijfeld de Nebbiolo, waarvan we allemaal wel Barolo en Barbaresco, die beiden een DOCG-classificatie hebben.

Dolcetto d'Alba
Rondom Alba liggen de wijngaarden voor de productie van Dolcetto. Deze wijnen bezitten een stevige, maar wel ronde structuur en fluwelige smaak.

Barbera
Zowel rond Alba als rond Asti worden zeer goede rode wijnen van de Barbera gemaakt, respectievelijk onder de DOC Barbera d’Alba en Barbera d’Asti. De Barbera is een druivensoort die momenteel veel furore in binnen- en buitenland maakt en die wijnen oplevert die na enige jaren van rijping een goede concurrent van de Nebbiolo’s kunnen zijn

Moscato d'Asti
Piemonte is tevens marktleider van mousserende wijnen, voornamelijk vanwege haar Asti Spumante, waarmee zij wereldfaam heeft verkregen en die vanaf 1993 de DOCG-status geniet, evenals de minder mousserende Moscato d'Asti. Een zeer verfijnde aromatische mousserende wijn van de Moscato druif. Een perfecte begeleider van verschillende desserts. Feestelijk te schenken in een Champagne flute en laag in alcohol!

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.