Wijnland Slowakije

 

Slowakije is een land dat we niet direct met wijn associëren. Het ligt boven Hongarije en de wijngaarden liggen op dezelfde hoogte als de Franse Elzas. Het verschil is dat het klimaat warmer en continentaler is. Uitstekend geschikt voor wijnbouw.

Van toen naar nu
Wijnbouw gaat terug tot aan de Romeinen. In de Tsjecho-Slowaakse tijd werd in Tsechië vooral bier gemaakt en in Slowakije wijn. Na de splitsing van de landen lag een groot deel van de wijngaarden in Slowakije. Tsjechië heeft zich internationaal inmiddels meer gevestigd als wijnland, terwijl Slowakije nog een beperkte bekendheid geniet. Dit ondanks de wellicht grotere potentie van het land. De Slowaakse overheid is helaas niet zo erg actief als het gaat om de promotie als wijnland.

Inmiddels zijn er een aantal wijnhuizen opgestaan die kwalitatief goede wijn maken en werken aan de bekendheid.

In ons assortiment
Habsburg (sinds 2015) is een jong wijnbedrijf dat zich focust op kwaliteitswijnen. De winery is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige droge en halfdroge wijnen van klassieke druivenrassen als riesling, welschriesling en gewürztraminer. De wijngaarden zijn in eigen bezit. De komende jaren zullen de wijngaarden verder worden uitgebreid (streven is om uiteindelijk 40 hectares te bezitten). Het bedrijf ligt op een geweldige locatie, in een mooi wijngebied tussen de Alpen en Karpaten, in Slowakije. Hier worden verfijnde, aromatische witte wijnen gemaakt. 

Het bedrijf heeft een historische connectie met het vorstenhuis Habsburg, die meerdere eeuwen het dominerende adellijke geslacht waren in Centraal-Europa. Het kasteel waar nu de winery is gehuisvest, is de voormalige zomerresidentie van de Habsburgse monarchie. De historische kelders (uit de tijd van Maria Theresa 1740-1780) staan tegenwoordig in directe verbinding met een multifunctioneel, modern gebouw met een state of the art winery.

De wijngebieden van Slowakije liggen vooral in het zuiden en zuidwesten van het land, langs de grens met Oostenrijk en Hongarije. Voornamelijk langs drie zijrivieren van de Donau: de Váh, de Hron en de Nitra. Habsburg ligt in Holíč. Ongeveer 100 km van Wenen.

Voornamelijk wit
De meeste Slowaakse wijn is wit. Het klimaat leent zich ook het best voor witte wijnen. Slowaken houden van aromatische witte wijn en daar zijn veel wijngaarden ook op aangeplant. Je vindt er Ryzlink Vlasšký (Welschriesling), Ryzlink Rýnský (Rijn Riesling), Müller-thurgau, Veltlínské Zelené (Grüner Veltliner), Rulandské Bílé (Pinot Blanc), Tramin Červiný (Roter Traminer).

© 2013 - 2022 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.