Adegas Terrae – Galicië – Spanje

Deze keer staat wijnhuis Adegas Terrae uit het Spaanse Galicië centraal in de maandelijkse rubriek Uitgelicht. De wijnen (zie onder) zijn te bestellen met een 5 + 1 gratis actie

Het wijnhuis
Adegas Terrae is een relatief jong wijnhuis dat is opgericht in 2017. Het heeft zich ten doel gesteld het aanzien van de wijnen van Galicië in de wereld te verhogen, de laatste ontwikkelingen te volgen en om betaalbare luxe in een fles te bieden.

Het wijnhuis wil ontsnappen aan de traditionele manier van wijn maken en wil een nieuw productconcept ontwikkelen door middel van een gedurfd imago en innovatieve verpakkingen, met als doel de consument te verrassen en hun verwachtingen te overtreffen met een hoge kwaliteit. “Onze wijnen zijn vers, gedurfd en heerlijk!”

De naam Adegas Terrae is afgeleid van de Latijnse term terrae, wat aarde betekent. “De aarde waar we zoveel aan te danken hebben omdat het de bakermat van de wijnen is.”

De wijngaarden – de druiven - de wijnen
Onlosmakelijk verbonden

Adegas Terrae bezit 33 hectare wijngaarden in Galicië (lees meer). De streek ligt in het noord westen van Spanje, boven Portugal. Naast de invloed van het weer ondergaan de druiven ook invloed van de Atlantische Oceaan die in alle sub-gebieden niet ver weg is. Het gebied wordt ook wel het groene deel van Spanje genoemd.

De wijngaarden liggen verspreid over de 5 appelaties van de streek: Rías Baixas, Ribeira Sacra, Monterrei, Ribeiro and Valdeorras. De wijngaarden zijn gesitueerd op kleine percelen, wat kenmerkend is voor de streek.

De wijnen in Galicië worden voornamelijk gemaakt van één druivenras en ieder ras staat daar aangepland waar hij het beste tot zijn recht komt. Hiermee is er bijna onlosmakelijk een verband tussen wijngaard – druif en wijn. MiVino heeft wijnen uit 3 streken.

DO Ria Baixas – Albariño – Carallàn

De Albariño is zonder twijfel het “koninginnenras” van de DO Rías Baixas en internationaal gezien de bekendste druif van de regio. Het begon in de jaren 80 met slechts ongeveer 200 hectare, maar dit is inmiddels uitgegroeid tot maar liefst 4.000 hectare.

De wijngaarden liggen in de Casa Grande de la Almuiña, een gebied dat wat verder landinwaarts ligt. De naam "Al-münya" heeft een Arabische oorsprong en betekent Arbo – boomgaard in het Nederlands.

Het Arbo-gebied geniet van een specifiek microklimaat dankzij de drie rivieren (Deva, Cea en Miño) die het gebied doorkruizen. Dankzij het klimaat en de manier van geleiding langs latwerk is men in staat een ​​delicate monovarietal Albariño te maken.

Carallán is de topwijn van het wijnhuis. Hier worden alleen de beste druiven van oude stokken voor gebruikt. De arme bodems in het gebied zorgen voor een hoge concentratie en een goede frisheid. Een rijping van 4 maanden sur lie zorgt voor een extra laag aan complexiteit en verfijning. 

De fles is deels blauw gespoten. Als de wijn beweegt in de fles geeft dit een indruk van de golven van de zee. Mooi? Dat is voor een ieder zelf te bepalen. Maar het geeft net even dat extra zomerse gevoel!

DO Ribeira Sacra – Mencía - Barbadelo

De DO Ribeira Sacra is de enige wijnstreek in Galicië waar rood de boventoon voert. De meest aangeplante variëteit is Mencía, een inheems druivenras van Galicië, die fruitige en aromatische jonge wijnen van uitstekende kwaliteit oplevert. Mencía wordt wel vergeleken met de Pinot Noir en Cabernet Franc.

De wijngaard is gelegen in het historische deelgebied van Amandi, dat vanwege de warmere klimatologische omstandigheden dan in de andere gebieden perfect geschikt is voor de Mencía. De oriëntatie op de rivier de Sil en de ambachtelijke teelt op hellingen met muren resulteren in een wijn van hoge kwaliteit.

 

Barbadelo is een uitermate goed voorbeeld van de kwaliteit wijnen die van Mencía gemaakt kunnen worden. De wijn is soepel en sappig met gepolijste tannines, met mooi fruit dat in de geur én smaak goed te herkennen is. De zuren in de wijn zijn perfect geïntegreerd en zorgen voor een mooie frisse balans. Een harmonieuze wijn met een fijne, aanhoudende afdronk. Een wijn die in de zomer heerlijk is om (licht) gekoeld te drinken.

DO Monterrei – Godello – Pepa Porter

Monterrei de jongste DO van Galicië en zet zich sterk in voor de witte Godello en rode Mencía. In de jaren negentig is er een omschakeling geweest naar het herstel van inheemse variëteiten wat een grote stimulans was voor de wijnsector in de regio.

Vanwege de meer mediterrane klimatologische en geografische omstandigheden van Monterrei wordt het gebied gepresenteerd als de meest gedifferentieerde DO die er in Galicië bestaat.

De wijngaard bevindt zich in het Rosal-gebied, in Oímbra, en heeft een teeltsysteem dat wordt uitgevoerd op een latwerk met een dubbel koord om het werk en de oogst te vergemakkelijken.

De Pepa Porter is een fantastisch mooie wijn. Hete, droge zomers en koude winters en de invloed van de Oceaan hebben een gunstige invloed op de wijnen. Alleen de beste druiven worden geselecteerd voor de wijn. Een rijke wijn die al menige medaille in de wacht heeft gesleept.

De wijn combineert een ronde body met een ziltige mineraliteit, waardoor hij mooi in evenwicht is. In geur en smaak fruit (appel, steenfruit en meloen) en amandelen. De afdronk is fijn en blijft mooi lang aan.

sorteer op
 • Uitgelicht - 5+1 gratis

  Barbadelo Mencía - Ribeira Sacra DO
  Barbadelo Mencía - Ribeira Sacra DO

  Barbadelo Mencía is de moeite waard om eens te proberen! Zomers lekker gekoeld drinken en als het wat kouder wordt is hij ook heerlijk. Goed te combineren met verschillende gerechten of bij het aperitief.

  € 12,50 € 10,40
 • Uitgelicht - 5+1 gratis

  Albariño Carallán - Rías Baixas DO
  Albariño Carallán - Rías Baixas DO

  Albariño Carallán is een opgewekte en dynamische witte wijn uit het Spaanse Galicië. Je proeft de zon en de zee met heerlijk rijp fruit en een ietwat zilte en mineralige toets. Het is pure zomerse elegantie in het glas!

  € 12,75 € 10,65
 • Uitgelicht - 5+1 gratis

  Pepa Porter Godello - Monterrei DO
  Pepa Porter Godello - Monterrei DO

  Pepa Porter Godello is een rijke wijn die al menige medaille in de wacht heeft gesleept. De wijn combineert een ronde body met een ziltige mineraliteit, waardoor hij mooi in evenwicht is. Een aanrader om te drinken bij een diner.

  € 12,50 € 10,40
© 2013 - 2022 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.