Champagne

Champagne is Frankrijks noordelijkste wijnstreek en staat bekend om zijn mousserende wijnen die als enige ter wereld de naam "champagne" mogen dragen. 

Wijn-spijs
Champagne is niet alleen bij uitstek een feestelijke wijn om mee te proosten, maar het is ook een uitermate geschikte als eetwijn. Zoals algemeen bekend is het een super combi met oesters, maar met zoveel meer! De wijn verstoort het eten niet en kan daarom bij veel verschillende gerechten worden geserveerd.

Schenk je (extra) Brut denk hierbij dan aan: krab- of garnalencocktail, voorgerecht met sint jakobsschelp, traditionele visgerechten met witte, lichte vis en bijvoorbeeld sushi..

Een vintage champagne rijpt langer en ontwikkelt daardoor naast fruit meer aroma’s zoals gedroogd fruit en nootjes. Deze rijpere champagnes passen dus juist goed bij de wat zwaardere gerechten als gevogelte, kalfs- of zelfs lamsvlees.

Demi-Sec is een variant waaraan meer suikers toegevoegd zijn, waardoor de champagne zoeter wordt, terwijl het zijn frisheid en het fruitige houdt. Deze zoetere champagne kan je perfect bij het dessert serveren. Ga dan wel voor iets fruitigs en vermijd room!

Rosé Champagne is natuurlijk ook heel feestelijk. Schenk deze bijvoorbeeld bij een borrel met verschillende luxe hapjes, cranberry paté, salade met rivierkreeftjes en desserts met fruit.

Bubbly Rules
Schenk mousserende wijnen die volgens de Méthode Traditionelle worden gemaakt op een temperatuur tussen de 7° en 10°. Pak de fles voorzichtig uit de koeling en verwijder het bovenste deel van de folie. Draai het metalen korfje, de muselet los en haal dit eraf. Hou de fles vast onder een hoek van 45°. Draai vervolgens de fles rond en hou met de andere hand de kurk tegen. Door de druk komt de kurk namelijk vanzelf omhoog. Met een zachte plop en licht gesis komt de kurk uit de fles. Schenk de wijn in flûtes en doe dit in twee keer. Eerst een bodempje en vul nadat de mousse is gezakt het glas bij. Proost!

Wijnhuis Henri Mandois
Wij hebben de Champagnes van het huis Henri Mandois in ons assortiment. Bij het wijnhuis wordt alles in het werk gezet om de hoogst mogelijke kwaliteit te maken. Van halve flesjes, Magnums en nog groter, Cuvée Victor Brut tot Rosé, u bestelt ze bij MiVino. Op de etiketten van het wijnhuis staat de datum van dégorgement. Na deze dag wordt de wijn op de markt gebracht. Dit geeft dus een goede indicatie van de houdbaarheid. 

De streek
De streek rond de Franse stad Reims ligt schuin ten noord-oosten van Parijs. Door het ontwikkelen van een methode voor het maken van mousserende wijn heeft men een deugd gemaakt van het eigenlijk te koele klimaat voor het maken van stille wijnen. Het koele klimaat zorgt voor frisse en vrij zure basiswijnen. Deze basiswijnen vormen een perfecte basis voor een tweede vergisting op fles, waardoor allerlei smakelijke aroma's worden gevormd en bovendien de fijne mousse. 

De 3 meest bekende gebieden waar zich de grootste concentratie aan wijngaarden bevinden zijn Montagne de Reims, Vallée de Côte des Blancs.

Assemblage
De meeste champagne is een blend of "assemblage" van drie toegestane druivenrassen.

pinot noir (blauw druivenras) De heldere most van deze blauwe druiven geeft de wijn structuur en karakter.
pinot meunier (blauw druivenras) Deze druif zorgt in de champagnes voor een fruitige smaak.
chardonnay (wit druivenras) De chardonnay geeft de champagne frisheid en zuren.
Wanneer er alleen gebruik wordt gemaakt van de chardonnay vermeldt men op het etiket dat het om een blanc de blancs gaat. Wanneer enkel de pinot noir of pinot meunier wordt gebruikt, spreekt men over een blanc de noirs.

Méthode Traditionelle
Champagne wordt gemaakt volgens de Méthode Traditionelle. Als eerste worden er stille, basiswijnen gemaakt. Deze wijnen worden door de wijnmaker geassembleerd. In deze assemblage kunnen ook verschillende jaren worden gemengd. Als dit gedaan is gaat de wijn op fles en wordt er gist en rietsuiker toegevoegd en gaat er een kroonkurk op de fles. Hierna moet de tijd zijn werk doen.
Als er geen jaartal op de champagne wordt gezet moet hij minimaal 15 maanden liggen. Flessen staan schuin naar beneden en worden regelmatig gedraaid. Hierdoor ontstaat een prop met bezinksel.
Door de flessenhals te bevriezen kan deze worden verwijderd. De fles wordt onmiddellijk erna weer afgesloten met een kurk (soms wordt de fles nog afgevuld met de zogenaamde liqueur d’expedition – een beetje wijn en suiker – maar niet altijd) en een draadkorfje. Dit wordt dégorgement genoemd.

 

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.