Mousserende wijnen

Een glas bubbels kan een gewoon moment bijzonder maken. Schenk bijvoorbeeld eens een prosecco bij anti pasti, Cava bij een krabcocktail of een Champagne bij klassieke visgerechten. Of maak een feestelijke cocktail!

De verschillende soorten
Het land, de druivenrassen, de methode waarop de bubbels worden gemaakt en natuurlijk de stijl van het wijnhuis bepalen de smaak van de wijnen. Bubbels zijn er daarom in alle stijlen en prijsklassen. Van vrolijk en fruitig tot strak en complex. En van een paar euro tot meer dan 50 euro.

Champagne is de meest prestigieuze mousserende wijn van de wereld en de standaard waaraan we alle andere bubbels meten. Stille wijnen van de Pinot Noir, Chardonnay of Pinot Meunier worden samengevoegd. Dit kunnen wijnen van verschillende jaren en percelen zijn. Aan deze basis voegen ze de zogenaamde Liqueur de Tirage toe voor de tweede fermentatie. Dit is een mengsel van gist, voedingsstoffen en suiker.

Hoe langer deze tweede fermentatie op fles duurt, des te complexer de wijn. Aan het einde van de tweede fermentatie draaien ze de flessen telkens een slag zodat de dode gistcellen uiteindelijk in de hals van de fles komen.

Door deze hals vervolgens te bevriezen kan de prop met dode gistcellen worden verwijderd. De fles vullen ze vervolgens bij met basiswijn, brandy en suiker. Dit bepaalt uiteindelijk hoe droog of zoet de Champagne is.

Méthode Traditionelle is tegenwoordig de benaming voor de wijnen die op gelijke wijze worden gemaakt als Champagne, maar niet uit Champagnestreek komen. Het gaat hier dan om de Crémants uit Frankrijk, zoals Crémant de Loire of Crémant de Limoux.

Cava is dé mousserende wijn uit Spanje en maken ze ook volgens deze methode. Cava is de belichaming van het Spaanse temperament in een glas en het bruisende visitekaartje van het land. Cava wordt voornamelijk gemaakt van de druivenrassen Xarel.lo, Macabeu en Parellada. Het is een meer dan goed en betaalbaar alternatief voor Champagne!

Prosecco wordt gemaakt van de Gleradruif en voornamelijk volgens de tankmethode. Hierbij geschiedt de tweede vergisting op een grote tank. Hierdoor blijft de gewenste frisheid en de fruitigheid van Prosecco mooi behouden. Daarom vinden liefhebbers Prosecco soms wat vriendelijker drinken dan Champagne of andere wijnen volgens de Méthode Traditionelle.

Prosecco wordt voornamelijk gemaakt in het noorden van Italië in Veneto en Friuli.
Trentodoc is een gebied op de hellingen van de Dolomieten in Trentino. Voor de productie van deze wijnen gebruiken ze wel de Méthode Traditionelle.

Nu heb ik het nog niet eens gehad over de andere soorten mousserende wijnen, zoals Sekt uit Duitsland of Oostenrijk, Cap Classique uit Zuid Afrika of Mousserende wijn uit Engeland.

En dan zijn er nog de verschillen die ontstaan door de stijl van het wijnhuis, het klimaat en ga maar door. Kortom voor iedereen is er een bubbel die aansluit bij je smaak of het moment!

Een paar schenkregels
Schenk mousserende wijnen op een temperatuur tussen de 7° en 10°.  Schenk de wijn in flûtes en doe dit in twee keer. Eerst een bodempje en vul bij nadat de mousse is gezakt. Proost!

Ontkurken
Pak flessen die gemaakt zijn volgens de Métode Traditionelle, voorzichtig uit de koeling en verwijder het bovenste deel van de folie. Draai het metalen korfje, de muselet, los en haal dit eraf.

Houd de fles vast onder een hoek van 45°. Draai vervolgens de fles rond en houd met je andere hand de kurk tegen. Door de druk in de fles komt de kurk vanzelf omhoog. Met een zachte plop en gesis komt de kurk uit de fles.

Mousserende wijnen zijn er in verschillende mate van zoetheid te verkrijgen:
0 - 3 gr / L - Brut Nature
0 - 6 gr / L - Extra Brut
0 - 12 gr / L - Brut
12 - 17 gr / L - Extra Dry / Extra sec
17 - 32 gr / L - Sec / Dry
32 - 50 gr / L - Medium Dry / Demi-sec
> 50 gr / L - Sweet / Doux

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.