Wijnland Duitsland

Duitse zoete wijn? Er is zoveel meer om te ontdekken! Duitsland is helemaal terug van weggeweest als reisbestemming én als wijnland. Duitsland maakt elegante en smaakvolle, moderne wijnen van druivenrassen die je niet altijd elders ziet. De bekendste hiervan is waarschijnlijk wel de Riesling.

Klimaat
De meeste wijnregio’s in Duitsland hebben een koel, continentaal klimaat. Sommige noordelijke gebieden balanceren hierbij soms op het randje van het rijp worden van de druiven. Wijngaarden in het diepe zuiden van Baden zijn aanzienlijk warmer. Wijnen uit dit gebied hebben dan ook een andere stijl. Door het koele(re) klimaat krijgen de druiven de tijd om optimaal rijp te worden en tegelijkertijd een goede zuurgraad te behouden. Door het verschil in weersomstandigheden door de jaren, verschillen de kwaliteit en kwantiteit van de wijnen ook wat betreft smaak in de verschillende jaren. Door de moeilijkere weersomstandigheden staan de meeste wijngaarden aangeplant op steile, steenrijke hellingen, zodat de druiven het meeste profiteren van de warmte en de zon.

Druivenrassen
Voor een groot deel in gegeven door het klimaat is het overgrote deel van de druiven dat is aangeplant wit, waarvan Riesling het grootste aandeel heeft. De laatste jaren is er een toename te zien van rode kwaliteitswijnen van de Pinot Noir.

Witte druivenrassen
Riesling is het meest beroemde Duitse druivenras. Het is een laat rijpend ras. Door zijn gehardheid en relatief hoge zuurgraad is het een ideaal ras voor koelere klimaten. Door de verschillen in klimaat verschilt de wijn per regio. Smaak kan verschillen van floraal tot rijp perzikfruit. De beste Rieslings kunnen enorm goed ouderen. Door de hoge zuurgraad en het vaak lagere alcoholpercentage zijn Riesling wijnen bij uitstek geschikt om te schenken bij het aperitief.  

Müller Thurgau is een kruising tussen Riesling en Madeleine Royale. Het ras rijpt weliswaar sneller, maar heeft niet de fijne zuurgraad en het hoge smaakgehalte van een Riesling. Wijnen van deze druif zullen daarom zelden uitmuntend van kwaliteit zijn.

Silvaner zien we vooral in de gebieden waar ze in het verleden veel stonden aangeplant, zoals Rheinhessen en Franken. Het zijn relatief neutrale wijnen met een gematigde zuurgraad.

Burgunders
Vooral meer in het zuiden van het land in Baden zien we ook veel de Burgunder druiven. We hebben het dan over Pinot Blanc en Pinot Gris. In het Duits zien we deze wijnen terug onder de benoeming Weißburgunder en Grauburgunder.

Rode druivenrassen
Spätburgunder ofwel Pinot Noir zien we ook veel in Duitsland. Het ras doet het goed in de warme gebieden in het Zuiden. Te weten Baden en de Pfals, maar ook in het verbazingwekkende warme klimaat in het noordelijk gelegen gebied de Ahr. Duitse wijnmakers werken hard aan het imago van Pinot Noir uit Duitsland. Van lichte, fruit gedomineerde wijnen verschuift de focus naar volle kwaliteitswijnen die vaak ook houtrijping ondergaan.

Dornfelder is pas eind jaren 50 van de vorige eeuw ontwikkeld. Het is een druif waarvan de wijnen diep van kleur zijn. Door de relatief hoge opbrengsten is het een druivenras dat naar verwachting meer aangeplant zal gaan worden.

Wijngebieden
Duitsland kent 13 officiele wijngebieden.
Het eerste gebied dat je vanuit Nederland tegen komt is de Ahr. Dit noordelijk gelegen gebied heeft een opmerkelijk warm micro klimaat. Hier worden elegante en lichtvoetige Pinot Noirs gemaakt.
Al vrij snel kom je vervolgens in de Moezel. Dit wijngebied heeft spectaculaire wijnlandschappen met wijngaarden op de steile hellingen langs de rivieren. Hier komen de beste Rieslings, misschien zelfs wel de beste ter wereld vandaan! Binnen de Moezel zijn er verschillende deelgebieden, waar ook verschillende stijlen van Riesling vandaag komen. Het gebied is het bezoeken meer dan waard om de wijnen te ontdekken. Doe dit bij de wijnboeren zelf of op een boot op de rivier! Ontdek niet alleen de wijnen, maar ook de mooie natuur, een speciaal aangelegde wandelroute van meer dan 325km en de charmante dorpen met de authentieke vakwerkhuizen.

Via o.a. Franken, de Pfalz en de Nahe kom je in het zuidelijk gelegen Baden.

Baden strekt zich uit tot in het uiterste puntje in de hoek van Frankrijk en Zwitserland met het Bereich Kaiserstuhl met zijn warme, beschutte klimaat. Baden is vooral het gebied van rijpere, elegante stijl wijnen van de Pinot’s. Ofwel Weißburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris) en Spätburgunder (Pinot Noir).

Kijk voor alle informatie over de gebieden, de wijnen, wetgeving én activiteiten op de site van Wines of Germany. www.duitsewijn.nl Het is echt een goede en uitgebreide site.

Bezoek!
De afstanden naar de wijngebieden in Duitsland zijn niet groot en zeker niet naar de Moezel. De wijndorpen en wijnproducenten zijn goed ingesteld op het ontvangen van gasten en je kunt er bovendien goed eten. Van ongecompliceerd, maar lekker eten in een lokale kroeg tot aan Michelin restaurants.

Een andere leuke site is: mosellandtouristik.de. Hierop vind je o.a. informatie over een lange afstandspad dat speciaal is aangelegd voor wandelaars in de Moezel. De Moselsteig is 325 km lang en is opgedeeld in 20 etappes. Je loopt over steile paden tussen de wijnstokken, komt door de bossen en door de mooiste vakwerkdorpen.

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.