Wijnland Moldavië

Vroeger, als zuidelijke provincie van Rusland werden er in Moldavië al goede wijnen gemaakt in de tijden van de tsaar. Nu is het wijnland volop in ontwikkeling en heeft het een groeiende reputatie voor het maken van wijnen van goede kwaliteit die het unieke terroir tonen van een klein, maar dynamisch wijnland.

Door de eeuwen heen
Het land behoort tot één van de oudste wijnlanden van de wereld. Er wordt al zo’n 5000 jaar wijngemaakt. In de 19e eeuw was Moldavië al een belangrijk wijnland in Europa. Er werden kenmerkende Moldavische wijnen gemaakt, zoals Purcari, Romanesti en Negru. Wijnen van goede kwaliteit die wijnland Moldavië op de kaart heeft gezet.

Helaas zien we de wijnen uit Moldavië in Nederland nog niet veel. Veel van de wijnen gaan naar Moskou. Hier genieten de wijnen uit Moldavië een hoog aanzien. Naar men zegt liggen de kelders van het Kremlin vol met de meest prestigieuze wijnen!

Klimaat
De wijngaarden liggen in een glooiend landschap op dezelfde breedtegraad als Bordeaux. De meeste wijngaarden bevinden zich in het zuiden van Moldavië, waar ze genieten van een warm klimaat, met een regenval die niet meer bedraagt dan 250 tot 350 mm per jaar. Daarmee kunnen de druiven een mooie kracht en concentratie krijgen.

Rusland heeft destijds de potentie van het gebied onderkent en hebben er wijngaarden laten aanleggen. Maar liefst 10% van het land is bedekt met wijngaarden! Wijnbouw is hiermee een belangrijke economische factor in het land!

Wijngaarden en wetgeving
Het land kent geen praktische indelingen in wijngebieden zoals in Hongarije of Frankrijk het geval is. In Codru liggen de vroegere wijngaarden van de Romanovs. Sinds honderden jaren worden hier heerlijke wijnen van Merlot en Cabernet-Sauvignon gemaakt van de oorspronkelijke Franse wijnstokken. De beroemde wijngaarden van Purcari vind je in het zuidelijke Cahul.

Druivenrassen
Veel van de Moldavische wijngaarden zijn aangepland met bekende, Franse druiven. Er worden slechts enkele inheemse rassen verbouwd als de Saperavi, Rara Neagră, de Fetească Albă, de Viorica en de Fetească Neagră. 

Wijnkelder
In Moldavië bevind zich in Milestii MICI de grootste ondergrondse wijnkelder ter wereld, met een gangenstelsel van maar liefst 200km lang!

De toekomst
De wijnhuizen die er zijn gevestigd hebben groots geïnvesteerd met de hulp van westerse experts. Het wijnland is volop in ontwikkeling en heeft een groeiende reputatie voor het maken van wijn van goede kwaliteit die het unieke terroir tonen van een klein en dynamisch wijnland.

Wijnhuis Vinaria din Vale
Vinaria din Vale bestaat inmiddels ruim 20 jaar en het is een echt familiebedrijf. De vader van de oprichter maakte ieder jaar reeds een bescheiden hoveelheid wijn van druiven die in zijn tuin groeiden. Aangestoken door zijn vader nam Vladimir Davidescu deze traditie over. Maar al snel wilde hij de wijn binnen Moldavië  met een groter publiek delen. Zo ontstond Vinaria din Vale. Tegenwoordig zijn het de kinderen van Vladimir die de wijn ook buiten eigen land promoten.

Het wijnhuis is uitgegroeid tot een florerend wijnbedrijf dat is gelegen in het zuiden van Moldvië. De wijngaarden liggen in Lunca Prutului de Jos een beschermd UNESCO gebied. Hier zijn de omstandigheden en het terroir perfect voor het maken van wijn. De heuvels zijn glooiend en beschutten de wijngaarden en zorgen bovendien voor optimale oriëntatie naar de zon.

Vinaria din Vale maakt niet alleen lekkere en toegankelijke wijnen van internationaal bekende druivenrassen maar ook wijn met Saperavi. Een druivenras, dat in Nederland nog niet zo’n grote bekendheid heeft. De druif kent zijn oorsprong in Georgië, maar ook in omringende landen staat hij aan geplant. De saperavi druif is een blauwe druif die zorgt voor diep rode wijnen. Saperavi is een blauwe druif die zorgt voor diep rode kwaliteitswijnen met intense smaken van gedroogde pruimen en milde zuren en kan vaak goed worden bewaard.

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.