Wijnland Moldavië

Moldavië heeft een lange geschiedenis van wijnproductie. Als zuidelijke provincie van Rusland maakte het land al goede wijnen in de tijden van de tsaar, voor de Russische revolutie. Nu is het een wijnland dat het herontdekken meer dan waard is!

Door de eeuwen heen
Het land behoort tot één van de oudste wijnlanden van de wereld. Er wordt al zo’n 5000 jaar wijngemaakt. In de 19e eeuw was Moldavië al een belangrijk wijnland in Europa. Er werden kenmerkende Moldavische wijnen gemaakt, zoals Purcari, Romanesti en Negru. Wijnen van goede kwaliteit die wijnland Moldavië op de kaart heeft gezet.

Helaas zien we de wijnen uit Moldavië in Nederland nog niet veel. Veel van de wijnen gaan naar Moskou. Hier genieten de wijnen uit Moldavië een hoog aanzien. Naar men zegt liggen de kelders van het Kremlin vol met de meest prestigieuze wijnen!

Klimaat
De wijngaarden liggen in een glooiend landschap op dezelfde breedtegraad als Bordeaux. De meeste wijngaarden bevinden zich in het zuiden van Moldavië, waar ze genieten van een warm klimaat, met een regenval die niet meer bedraagt dan 250 tot 350 mm per jaar. Daarmee kunnen de druiven een mooie kracht en concentratie krijgen.

Rusland heeft destijds de potentie van het gebied onderkent en hebben er wijngaarden laten aanleggen. Maar liefst 10% van het land is bedekt met wijngaarden! Wijnbouw is hiermee een belangrijke economische factor in het land!

Wijngaarden en wetgeving
Het land kent geen praktische indelingen in wijngebieden zoals in Hongarije of Frankrijk het geval is. In Codru liggen de vroegere wijngaarden van de Romanovs. Sinds honderden jaren worden hier heerlijke wijnen van Merlot en Cabernet-Sauvignon gemaakt van de oorspronkelijke Franse wijnstokken. De beroemde wijngaarden van Purcari vind je in het zuidelijke Cahul.

Druivenrassen
Veel van de Moldavische wijngaarden zijn aangepland met bekende, Franse druiven. Er worden slechts enkele inheemse rassen verbouwd als de Saperavi, Rara Neagră, de Fetească Albă, de Viorica en de Fetească Neagră. 

Wijnkelder
In Moldavië bevind zich in Milestii MICI de grootste ondergrondse wijnkelder ter wereld, met een gangenstelsel van maar liefst 200km lang!

De toekomst
De wijnhuizen die er zijn gevestigd hebben groots geïnvesteerd met de hulp van westerse experts. Voorlopig gaat het grootste gedeelte echter nog naar Moskou. De Moldavische wijnmarkt wordt gedomineerd door enkele grootschalige wijnhuizen. Ze werken samen in het Moldavische Wijngilde en ze verkopen hun wijnen tot ver over de landsgrenzen.

© 2013 - 2022 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.