Portugal

Portugal grenst in het in het Noorden en Oosten aan Spanje en in het zuiden en westen aan de Atlantische Oceaan. Portugal kent een grote variëteit aan grondsoorten en ook het klimaat is zeer verschillend. Van het koele en natte noorden tot het zonnige en warme zuiden. De wijngebieden in Portugal beslaan in totaal ongeveer 250.000 ha (8% van het land) en daardoor is het land tegenwoordig de zesde grootste wijnproducent van Europa en de twaalfde ter wereld.

Het land kent een lange traditie als het om wijnproductie gaat, die terug gaat tot wel 2000 jaar geleden. Het land is tot op de dag van vandaag trouw gebleven aan zijn inheemse druivenrassen. Waarvan er zeker zo'n 300 zijn! Naast de eigen druivenrassen, de natuurlijke condities en een goede combinatie tussen oude gebruiken en nieuwe productiemethodes zorgt dit voor mooie wijnen met geheel eigen karakter. 

Er worden in het hele land wijnen gemaakt in verschillende stijlen. De oorzaak van deze veelzijdigheid is gelegen in de lengte van het land en het verschil in hoogte. Er zijn daarom gebieden die overwegend warm zijn, gebieden met verkoelende invloed van de zee en verkoelende invloed van de hoge bergen. 

Naast de verscheidenheid die wordt veroorzaakt door het klimaat, heeft Portugal als geen ander land zo’n grote verscheidenheid aan inheemse druivenrassen. Veel voorkomende witte druivenrassen zijn o.a. Loureiro, Alvarinho, Bical en Arinto. Voor rode wijnen wordt veel gebruik gemaakt van Touriga Nacional, Touriga Franca, Trincadera en Tempranillo. Internationale druivenrassen komen we niet veel tegen in Portugal.

De wijnen in Portugal zijn divers. Van zware langgerijpte portwijnen tot frisse vinho verdes. Veel witte wijnen in Portugal zijn fris en licht van smaak. Rode wijnen zijn vaak vol en stevig, al dan niet hout gerijpt. Natuurlijk staat Portugal ook bekend vanwege haar versterkte wijnen: port, madeira en moscatel.

Een aantal wijngebieden:
In het Noorden vlak bij de Spaanse grens ligt Minho. Dit is de streek waar o.a. de Vinho Verde vandaan komt. Het is het grootste wijngebied van het land.
De Douro Vallei is het wijngebied waar voornamelijk port en rode wijnen vandaan komen. Het is het bekendste wijngebied en het is ook het eerste afgebakende wijngebied met kwaliteitskeurmerk in de wereld.

Wijnstreek Alentejo ligt meer in het zuiden bij de grens met Spanje. Het is er erg warm, maar door de rivier de Taag die door de streekt stroomt is er landbouw mogelijk. Er groeien veel kurkeiken die gebruikt worden voor de kurken om de flessen mee te dichten. 
De Algarve kennen we allemaal. 
De ligging aan de Atlantische Oceaan zorgt voor verkoeling en vocht. Door de vele zonuren groeien druiven hier goed. De bergen tussen de kust en het binnenland blokkeren de hete wind.
Dão en Bairrada zijn de oudste wijnbouwgebieden van Portugal en ligt tussen Lissabon en Porto. De gebieden maken vooral rode wijnen die vaak lang moeten rijpen voordat ze gedronken kunnen worden. 

 

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.