Rioja

Rioja is een wereldberoemd wijngebied en misschien wel het bekendste gebied van Spanje. Het is een relatief klein wijngebied dat ongeveer 100 km over de Franse grens ligt en ook 100 km ten zuiden van de Atlantische Oceaan. Het gebied kreeg als eerstde de D.O. status en in 1991 zelfs als eerste de DOCa status vanwegen de uitstekende kwaliteit van de wijnen. Samen met de Priorat is Rioja nog steeds de enige streek die deze status heeft. 

De naam Rioja komt van Rio Oja. De Oja is een zijriviertje van de Ebro waarlangs het gebied zich uitstrekt. De beschutting van de bergen in het noorden tegen de koude zeewinden, kalkbodem in de riviervallei, het aantal zonne-uren en de afkoeling in de nacht zorgen voor optimale omstandigheden voor wijnbouw. 

Rond 1850 deed in Frankrijk als eerste de verwoestende druifluis zijn intredem waardoor Rioja snel een goede reputatie kreeg. Veel van de Franse wijnboeren trokken de Pyreneeen over om zich in Rioja te vestigen en zo hier ook de commerciele wijnbouw te introduceren. Helaas was de roem van korte duur. Pas na toetreding tot de Europese Unie heeft Spanje zich herpakt en is de wijnbouw weer in de lift gekomen. 

De wijnstreek is grofweg in te delen in drie sub-regio's:

  • Rioja Alavesa: de bodem verschilt lokaal sterk van samenstelling en er is sprake van microklimaten. De wijngaarden liggen tusen 400 en 800 meter. Het gebied produceert elegante frisse wijnen die vaak iets lichter van kleur zijn.

  • Rioja Alta: de bodem bestaat uit kalkhoudende kleigrond en alluviale gronden. De wijngaarden liggen tussen 400 en 700 meter. Hoe verder zuidoostwaarts, hoe warmer en droger het wordt. Echt specifieke kenmerken hebben de wijnen uit dit gebied niet, maar i.h.a. produceert het "oude wereld" stijl wijnen.

  • Rioja Baja: de bodem bestaat voornamelijk uit rivierklei, vaak met een hoog ijzergehalte. De wijngaarden liggen gemiddeld op 300 meter. Het klimaat is er warmer en droger. Dit gebied produceert i.h.a. de stevigste Rioja wijn.

Tempranillo is het druivenras dat veruit het meest staat aangeplant. Een Rioja bestaat vaak voor minimaal 60% uit Tempranillo of vaak zelfs meer. Andere toegestane blauwe druiven zijn Garnacha tinta, Graciano, en Mazuelo (Cariñena). Tempranillo vormt de kern en geeft de wijn de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen en te rijpen. Garnacha geeft "body"en alcohol. Mazuelo (Cariñena) draagt bij tot robuustheid, geeft kruidenaromas af en maken dat composities met deze druif goed kunnen ouderen. Graciano voegt andere aangename aromas toe. 

Voor witte wijnen is Viura (ook wel bekend als Macabeo, die veel wordt gebruikt in Cava) de meest gebruikte druif. 

Rioja en zijn stijl:

Klassieke Rioja wijnen zijn wat ze zo mooi noemen rustieke wijnen en hebben veel hout. De meeste wijndrinkers geven echter de voorkeur aan een modernere stijl wijnen met meer fruit, frisheid en minder gebruik van hout. Wijnhuizen gaan hier vaak verschillend mee om, maar zelfs de meest straffe wijnen van vroeger hebben inmiddels een verandering ondergaan. De wijnen worden in de volgende categorieën ingedeeld:

  • Joven: Jonge wijn die nooit of heel kort op hout heeft gelegen. De wijnen kunnen het jaar na oogst op de markt gebracht worden.

  • Crianza: heeft tenminste 12 maanden in eikenhouten vaten gerijpt en daarna tenminste 12 maanden in de fles. 

  • Reserva: heeft tenminste 12 maanden in eikenhouten vaten gerijpt en daarna tenminste 24 maanden in de fles.

  • Gran reserva: heeft tenminste 24 maanden in eikenhouten vaten gerijpt en daarna tenminste 36 maanden in de fles

​Op reis:

De hoofdstad van Rioja, Logroño ligt aan de Pelgrimsroute Santiago de Compastello. Tevens zou naar zeggen hier de tapascultuur zijn ontstaan. Je kunt hier in de zijstraatjes dan ook een perfecte tapasavond houden. Iedere bar heeft zijn eigen specialiteit. In het wijngebied ben je bij de meeste wijnhuizen meer dan welkom om een bezoek aan de kelders en om wijn te proeven. De streek is prima om met de auto of de trein te doorkruisen, maar er zijn ook verschillende mogelijkheden om te wandelen en fietsen!

© 2013 - 2022 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.