Loire

De Loire streek, ook wel de Tuin van Frankrijk genoemd is een prachtig gebied in Noord Frankrijk met mooie kastelen en talloze prachtige wijngebieden, met in het hart de prachtig glinsterende rivier de Loire. De wijnen van de streek? Of ze nu wit, rood, rosé, mousserend of zoet zijn, zijn al even prachtig. De wijnen zijn puur, opwekkend en met een frisheid en karakter dat je zelden ziet!

Druivenrassen
De druivenrassen die de hoofdrol spelen zijn Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Cabernet Franc en Gamay, vormen een ideale combinatie met het klimaat. Het klimaat is vrij koel en de nabije Atlantische Oceaan zorgt voor de nodige, verfrissende verkoeling voor de wijngaarden langs de rivier.

De streek
In het Oosten liggen de bekende gebieden Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou Salon, waar de Sauvignon Blanc de hoofdrol speelt. Verder naar het westen ligt Vouvray waar we de Chenin Blanc tegen komen. De streek is vermaard om zijn wijnen van Chenin Blanc, die groots en complex kunnen zijn.

Ten zuiden van de Loire liggen de wijngaarden van het AOC Touraine. Hier komen de heerlijke (en iets betaalbaardere) Sauvignon Touraine en Gamay vandaan.

Nog meer naar het westen liggen Chinon en Bourgeuil, bekend om hun rode wijnen. Deze staan bekend als lekker stevig, elegant, fruitig en levendig.

Bij Saumur, ook weer op de zuidelijke oever, komen we vervolgens in dé streek van de mousserende wijnen, die hier gemaakt worden van de Chenin Blanc volgens de Méthode Traditionelle.  

Voordat we bij de kust aankomen, treffen we als laatste Muscadet. Een klassieker waar je eigenlijk niet omheen kunt. Door de nog grotere invloed van de Oceaan is dit één van de meest frisse en elegante wijnen van de Loire.

Ondergronds
Ook ondergronds is de Loire prachtig. Tufsteen is veel voorkomend in de streek en doordat het zacht is, gemakkelijk te winnen. Eenmaal blootgesteld aan de lucht wordt het hard en is ideaal om mee te bouwen. De grotten die hierdoor zijn ontstaan hebben het hele jaar door een constante temperatuur en zijn ideaal voor wijnopslag, zodat de wijn onder ideale condities kan rijpen.

Wijnhuis Didier Pabiot.
Wij hebben verschillende mooie wijnhuizen uit de streek. Waaronder Didier Pabiot. Dit wijnhuis maakt fantastisch mooie Pouilly Fumé. De wijnen word getypeerd door een fris, levendig en aromatisch karakter. Het wijnhuis werkt met respect voor de natuur en is volledig biodynamisch. De wijnen worden niet gefilterd, wat voor nog meer smaak en diepgang zorgt. De nieuwe generatie van dit wijnhuis wordt beschouwd als één van de meest veelbelovende wijnmakers van deze tijd!

Geniet van de “Prélude” bij een salade met geitenkaas, schaal-en schelpdieren en witte vis.

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.