Bourgogne

In Bourgogne draait alles om Chardonnay en Pinot Noir. Ook al zie je deze druiven inmiddels overal ter wereld. Volgens velen komen de beste uit de Bourgogne. Waarom? Door het klimaat de bodem, de ligging van de wijngaarden en de eeuwenlange ervaring! De monniken hebben een enorme bijdrage geleverd aan het gebied. Geholpen door hun kundige werkkrachten, hadden de monniken de tijd, de ervaring en de intellectuele bagage om te experimenteren, vergelijken en verslagen vast te leggen van hun bevindingen. Door nauwkeurig waar te nemen hoe de verschillende stukken land verschillende wijnen voortbrachten, ontdekten ze  het belang van terroir en erkenden de verschillende cru's.

Bourgogne is hiermee niet één wijn en niet één gebied. Het is een relatief noordelijk gelegen gebied, waardoor er ook verschillen tussen de jaargangen kan zijn. Grofweg is het gebied verdeeld in het noordelijk gelegen Chablis, waar prachtig wijnen van Chardonnay worden gemaakt, de Côtes de Nuits en de Côtes de Beaune. Vanaf het prachtige Beaune domineert de Chardonnay druif weer. Veel wijnboeren bezitten kleine stukjes land en verkopen hun wijn aan de zogenaamde Négociants.

Wijnhuis Pierre André Corton
De wijnen Pierre André komen van de beste percelen van 80 appellaties in de Bourgogne. Wijlen Pierre André, geboren in 1895, deed zijn ervaring op bij Château Aloxe Corton. Hij is nog altijd een iconische naam in de wijnwereld. Tot op heden werken ze met respect voor het terroir, een laag rendement en duurzame wijnbouw principes die aan de basis staan van de voortreffelijke en zuivere wijnen.

Toerisme
Op weg naar het Franse zuiden? Bourgogne is een perfecte tussenstop voor wijnliefhebbers. Het ligt op ca. 700 km vanaf Nederland. Geen Grand Cru overslaan? Volg de aangegeven route! Kijk op vins-bourgogne.fr. Verblijf je in Beaune dan is een bezoek aan Musee de l'Hotel-Dieu

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.