Uitgelicht: Rottensteiner – Alto Adige - Italië

Deze keer besteed ik in de maandelijkse rubriek Uitgelicht aandacht aan wijnhuis Rottensteiner uit Alto Adige ook wel bekend als Südtirol. De wijnen zijn te bestellen met een 5 + 1 gratis actie

Een erfenis
Al meer dan 50 jaar zetten zoon Toni en inmiddels ook kleinzoon Hannes zich in om te werken aan het uitbouwen en verwezenlijken van de droom van de oprichter van het wijnhuis; Hans. Toen Hans het wijnhuis in 1956 oprichtte lag de focus op het verkopen van wijn uit vat vanuit de kleine winery in Zwitserland.
In 1980 is zoon Toni begonnen met het bottelen en vermarkten van wijn in fles. Met de komst van kleinzoon Hannes in het bedrijf is ook de weg ingeslagen om de focus te leggen op het maken van topwijnen en deze ook buiten Italië te verkopen.

 

Wijngebied
Alto Adige is het meest noordelijk gelegen wijngebied van en ligt tegen Oostenrijk aan, waartoe het vroeger ook behoorde. Met in het noorden de Alpen en in het westen de Dolomieten liggen de wijngaarden op hoogtes tussen de 300 en 1000 meter hoog en kijken uit over het stadje Bolzano.

In dit bergachtige landschap zijn de verschillen in temperatuur tussen dag en nacht hoog. De druiven zijn hierdoor in staat een groot scala aan verschillende aroma’s te ontwikkelen en tegelijkertijd een mooie frisheid te behouden.
Het gebied is zo bergachtig dat slecht 15% ervan gebruikt kan worden om wijn te verbouwen. De steenbok, een dier dat zich uitstekend thuis voelt in deze bergachtige omgeving is de mascotte van het wijnhuis en staat dan ook op alle flessen.

Door de moeilijke omstandigheden zijn de wijnen kostbaar om te maken en hebben ze een wat pittiger prijskaartje. Maar de wijnen zijn zo verfijnd en zuiver dat het de moeite waard is ze te proeven!

Wijnhuis
Als je de site van het wijnhuis opent, is het eerste wat je ziet het motto: “ de kwaliteit van de wijn wordt bepaald door de wijngaard waar hij vandaan komt”.

Iedere wijngaard wordt apart gevinifieerd om zo de beste wijnen te maken. Uiteindelijk worden de wijnen geblend om tot het beste resultaat te komen. In de wijnkelder wordt het oude met het nieuwe verenigd. Oude houten vaten staan zij aan zij met RVS tanks om ieder druivenras op de meest optimale wijze te vinifiëren.

De familie is ervan overtuigd dat het harmonieuze gevoel in de wijngaard en de wijnkelder in de wijn tot uiting komt. Ongeveer 100 medewerkers zorgen ervoor dat de kwaliteit onveranderd hoog is. Een uiterst zorgvuldige omgang met de druiven is een absolute must. Een wijn is pas goed en klaar om te worden gebotteld als de hele familie akkoord is.

Het wijnhuis zelf is 10 hectare groot, maar ook de druiven van 50 regionale wijnhuizen uit de omgeving worden verwerkt. De jarenlange en intense samenwerking tussen de verschillende wijnhuizen staat garant voor de uitstekende kwaliteit van de wijnen.

Druiven
De focus ligt op het maken van mono cépage wijnen van de druivenrassen, zoals Pinot Grigio en Lagrein, waar Bolzano om bekend staat en die prima thuis voelen in het bergachtige landschap.

Eén uitzondering is de wijn KITZ weiß.
Kitz Weiß is een cheeky wijn, zoals de wijnmakers zelf zeggen. In 2017 is deze wijn voor het eerst gelanceerd en bleek direct al een groot succes. De wijn is jong, modern en makkelijk in de omgang, maar vooral erg plezierig om te drinken. De wijn is een blend van Sauvignon Blanc, Pinot Blanc en Chardonnay.

Andere wijnen van Rottensteiner in het assortiment zijn:
Rottensteiner Pinot Grigio – Südtirol DOC
Rottensteiner Lagrein Grieß – Südtirol DOC

sorteer op
 • NIEUW

  Rottensteiner Kitz weiß - Vigneti della Dolomiti igp
  Rottensteiner Kitz weiß - Vigneti della Dolomiti igp

  Kitz Weiß is een heerlijk cheeky wijn uit Alto Adige in Noord Italië, van verschillende witte druivenrassen. De wijn is jong, modern en makkelijk in de omgang, maar vooral erg plezierig om te drinken.

  € 11,95
 • NIEUW

  Rottensteiner Pinot Grigio - Südtirol DOC
  Rottensteiner Pinot Grigio - Südtirol DOC

  Rottensteiner Pinot Grigio uit Alto Adige in Noord Italië, is een volle, goed gestructureerde en mineralig elegant wijn. De wijn vraagt om mooie en elegante, niet te zware gerechten.

  € 16,50
 • NIEUW

  Rottensteiner Lagrein Gries - Südtirol DOC
  Rottensteiner Lagrein Gries - Südtirol DOC

  In de Rottensteiner Lagrein Gries komen de jarenlange ervaring, traditie en moderne technieken samen tot een fantastische wijn van hoge kwaliteit. De Lagrein is dé druif van Südtrirol. De wijn is echt een aanrader bij een diner!

  € 32,00
© 2013 - 2022 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.