Uitgelicht: Château Camparnaud - Provence

Deze maand aandacht voor Château CAMPARNAUD uit de Provence. Een wijnhuis waarvan u vast al wel eens een wijn heeft gezien of gedronken. Misschien wel de wijn uit de Artist Collection waarvoor de bekende Nederlandse wijnschrijver Hubrecht Duijker het etiket heeft geschilderd. Het etiket met het bekende Franse beeld van jeu de boules spelers.

In deze periode van het jaar is er altijd wel een moment voor een heerlijk glas zomerse wijn uit de Provence. Daarom zijn de wijnen (zie onder) de komende maand te bestellen in een 5+1 gratis actie.

2600 jaar wijntraditie in het kort
De Provence wordt de provincie genoemd waar de eerste Franse wijngaarden zijn ontstaan én ook rosé! De eerste wijnstokken kwamen, rond 600 BS mee met de De Grieken, toen ze de stad Marseille stichtten.

De naam Provence is later ontstaan toen de Romeinen de provincie omdoopten tot Provincia Nostra, wat later Provence is geworden. Zij introduceerden rode wijn in het gebied, maar het was de rosé die stand hield.

Rond de 14e eeuw begonnen adellijke families en militaire leiders wijngaarden in de Provence te verwerven en te beheren, waarmee de basis werd gelegd voor de moderne wijnbouw in de regio. Rosé werd prestigieus; de wijn van koningen en aristocraten.

Na eeuwenlang van verschillende overheersers die allen hun eigen invloed hebben uitgeoefend op de wijnbouw zijn het de monniken geweest die ervoor hebben gezorgd dat de Provence in de Middeleeuwen serieus naam maakte, doordat de ze in de abdijen rosé maakten en verkochten als bron van inkomsten.

Camparnaud – Een eerste verwijzing
Reeds in de 16de eeuw is er een verwijzing naar Camparnaud, toen nog onderdeel van de plaatselijke abdij. In 1674 werd het landgoed CAMPARNAUD overgenomen door de familie Perrin, die het landgoed meerdere generaties lang bezat en beheerde, tot aan het einde van de 18e eeuw.

In 1863 heeft de verwoestende druifluis (Phylloxera) ook in de Provence huis gehouden en de wijngaarden verwoest, waardoor de wijnmakers gedwongen werden hun wijnstokken te herplanten. In 1879 werden de eerste nieuwe wijnstokken bij CAMPARNAUD aangeplant.

Het nieuwe millennium
In 2000 ging het landgoed over in de Nederlandse handen van Marnix Engels. Marnix Engels is al meer dan 40 jaar actief in de wijnhandel. Hij is gediplomeerd "makelaar en taxateur" in wijn en is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Wijnexperts.

Vastbesloten om van CAMPARNAUD een eigentijdse wijnmakerij te maken die werkt met respect voor de planeet en de mensen, renoveerde hij het gebouw en de wijngaarden volledig.  

In 2010 is er een vruchtbare samenwerking gestart tussen CAMPARNAUD en Chevron Villette. De adellijke familie De Chevron Villette heeft eeuwenlange ervaring in de wijnbouw en tegenwoordig bezit Guillaume de Chevron Villette één van de modernste wijnhuizen in de Provence.

Samen streven ze er naar om heerlijke wijnen te produceren die het unieke terroir en de smaak van de Provence vertegenwoordigen.

Provence
Zeg je Provence, dan zeg je bijna automatisch rosé. 85% van 140 miljoen flessen die jaarlijks worden gemaakt is rosé! Hier komen de meest prestigieuze rosés ter wereld vandaan. De Zuid Franse zon, de verkoelende zeewind en de kalkrijke bodem geven uitbundig fruit, frisse zuren en de karakteristieke kruidigheid. De wijnen smaken heerlijk bij de streekgerechten waarin vaak tomaat, knoflook en olijfolie te vinden zijn!

Toerisme
Het klimaat is niet alleen perfect voor de druiven, maar ook voor toeristen. Ga je er naartoe? Volg dan eens één van de 8 wijnroutes, waaronder Terroir LaLonde die je langs de schitterende Mediterrane kust voert.

Terra Vitis
Camparnaud werkt met respect voor Moeder Natuur. Dat betekent dat de productie duurzaam is, van wijnstok tot fles.

De certificering van Terra Vitis gaat verder dan allen de wijngaard, maar richt zich ook op de manier waarop wordt omgegaan met de gemeenschap, medewerkers, en alle andere belanghebbenden.

Het motto van CAMPARNAUD
“ Door het natuurlijke ritme van het leven te volgen, beschermen en koesteren we ons land om gedenkwaardige wijnen te creëren die de geest van de Provence vertegenwoordigen.”

De wijnen van Camparnaud in het assortiment

Esprit Blanc: De Esprit Blanc is een wijn gemaakt van de lokale druivenrassen Rolle (ook wel bekend als Vermentino) en Ugni Blanc. Een heerlijke combinatie! De wijn is bleek geel van kleur en heeft een fris zomers aroma met wilde perzik, geel fruit en florale tonen. Neem je een slok dan ervaar je een aangename lichtvoetige wijn met een fraaie zuurgraad. De terugkerende tonen van steenfruit, geel fruit en bleoemen komen ook goed tot hun recht in de smaak. 

Esprit Rosé: Het doel van de wijnmakers was om een rosé te maken om iedere dag van te genieten in de stijl van aperitiefwijnen. Een wijn die je mee neemt naar de Provence als je een slok neemt. En dat is gelukt! De rosé is gemaakt van een blend van druivenrassen die typisch zijn voor de Provence. De wijn heeft een bleek rose kleur, is verfijnd en aangenaam fris.

Artist Collection Rosé – rosé met een oranje tintje
Camparnaud is recent gestart met de Artist Collection. Op iedere jaargang van deze kwalitatief hoogwaardige rosé wordt het schilderij van een bekende artiest afgebeeld. Bij deze eerste jaargang is dit een schilderij van Hubrecht Duijker. Deze interntionaal bekroonde vinpressionist heeft meer boeken over wijn geschreven en verkocht dan wie dan ook. Duijker is tevens een gepassioneerd schilder. Het kleurrijke schilderij op deze fles is geïnspireerd op de Franse pétanque spelers.

Camparnaud Artist Collection rosé: Licht rose van kleur. De rosé heeft aroma's van zomers rood fruit, citrus en een lichte hint van kruiden. De aroma's keren terug in de smaak en vormen samen een elegante en frisse wijn met mooi sap en een goede lengte met aangenaam lange afdronk.

sorteer op
 • Uitgelicht - 5+1 gratis

  Château Camparnaud - Esprit Blanc
  Château Camparnaud - Esprit Blanc

  Château Camparnaud maakt in de Provence wijnen van wereldklasse. Volgens Hubrecht Duijker komen ze zelfs als beste uit de test! De Esprit Blanc is een heerlijke zomerse en lichtvoetige wijn met een fraaie zuurgraad.

  € 10,25 € 8,55
 • Uitgelicht - 5+1 gratis

  Château Camparnaud - Esprit Rosé
  Château Camparnaud - Esprit Rosé

  Château Camparnaud maakt in de Provence wijnen van wereldklasse. Volgens Hubrecht Duijker komen ze zelfs als beste uit de test! De Esprit rosé is gemaakt om iedere dag van te genieten in de stijl van aperitiefwijnen.

  € 10,25 € 8,55
 • Uitgelicht - 5+1 gratis

  Château Camparnaud - Artist Collection rosé
  Château Camparnaud - Artist Collection rosé

  Château Camparnaud maakt in de Provence wijnen van wereldklasse. Op de Artist Collection staat een schilderij afgebeeld. Bij deze editie van Hubrecht Duijker. Vinpressionist en wijnschrijver. Een Provence rosé van mooie kwaliteit.

  € 14,50 € 12,00
© 2013 - 2022 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.