Oogstupdate 2021

In de laatste maanden is er veel geschreven en gesproken over de ontwikkelingen in de wijnmarkt, met name over de vorst en daaruit volgende oogstschade. Op de wereldmarkt speelt er echter nog veel meer. De laatste ontwikkelingen.

4 hoofdoorzaken zorgen momenteel voor stijgende wijnprijzen en langere wachttijden:
• De wereld gaat weer ‘open’ waardoor er meer geconsumeerd wordt. Dit is met name het geval in China en de Verenigde Staten. Door het wegvallen van de ‘Trump tax’ stijgt de vraag naar Europese wijnen daar extra hard.
• Internationaal is er een stijgende vraag naar diverse grondstoffen en diensten. Hierdoor is er een tekort aan glas, karton, papier, capsules etc.
• Er is ook een wereldwijd tekort aan containers voor transport. Hierdoor stijgen niet alleen de prijzen (een verdubbeling is geen uitzondering) maar ontstaan er ook langere wachttijden voor productie en transport. Een lead time uit de Nieuwe Wereld is inmiddels minimaal verdubbeld.
• De voorjaarsvorst in Frankrijk zorgt niet alleen voor een historisch laag aanbod van Franse wijn. Importeurs zoeken naar alternatieven, waardoor ook tekorten ontstaan in andere landen. Met name op aromatische, witte wijnen

Frankrijk Algemeen Vrijwel alle gebieden zijn geraakt door de voorjaarsvorst. Daar komt bij dat het noorden een koud en vochtig groeiseizoen kent met een hoge ziektedruk (meeldauw, grijze rot) tot gevolg. In het zuiden (vooral het zuidoosten) is het juist heet en te droog. De oogst wordt voorlopig geschat op 34 miljoen hectoliter. Dat is 23% minder dan vorig jaar en 24% minder dan het vijfjarig gemiddelde. In sommige gebieden of bij bepaalde druivenrassen is deze situatie nog drastischer. Languedoc-Roussillon Met name Chardonnay is hard geraakt, omdat dit een vroeg uitlopend ras is. Maar ook andere witte rassen zijn aangetast. Dit leidt tot een beperkte beschikbaarheid (en dus hogere prijzen) op o.a. Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc en Picpoul. Blauwe rassen zijn over het algemeen minder extreem geraakt, maar ook daar wordt beduidend minder geoogst. Er zullen met name tekorten ontstaan op internationale rassen zoals Merlot, Cabernet en Syrah. Dit verschilt echter sterk per producent en zelfs per wijngaard. Niet alleen de wijngaarden in de vlakte, maar ook hoger liggende AOP wijngaarden zijn aangetast waardoor de prijzen van o.a. Minervois, Corbières, Faugères naar verwachting ook gaan stijgen.
Rhône Ook hier heeft de vorst bij wit harder toegeslagen dan bij rood, doordat wit eerder was uitgelopen. Daarna hadden de stokken last van de droogte en hitte. Grenache kende in de vlakte van de Zuid-Rhône een slechte bloei, waardoor rond 25% minder zal worden geoogst. Syrah en andere blauwe rassen hebben een verlies van 20%. Veel zal nog afhangen van deze laatste weken voor de oogst: komt er lichte regen, dan wordt het vooruitzicht iets minder slecht.
Provence De vorstschade was in de Provence relatief beperkt, maar hier hadden de producenten veel last van droogte en bosbranden. De hoop is gevestigd op regen, die de schade nog kan beperken. De vraag naar rosé uit de Provence blijft wereldwijd groeien, waardoor de beschikbaarheid krapper wordt.
Bourgogne, Beaujolais Wellicht de streken met de grootste problemen. De vroeg uitlopende Chardonnay is van Chablis tot Beaujolais fors getroffen door de voorjaarsvorst. Pinot Noir gaf ook veel problemen maar wel minder dan bij wit, doordat zeker op veel plekken in de Côte de Nuits (dus vooral voor de hogere wijnen) de stokken nog niet ver waren uitgelopen. Behalve de vorst speelde de slechte bloei, die onder zeer koele en vochtige omstandigheden verliep, de producenten parten. Vervolgens is, door een koele en vochtige juli maand, een hoge schimmeldruk ontstaan. Al met al een dramatische jaargang wat volume betreft. De kwaliteit valt te bezien: begin september was het goed weer en als dat doorzet zou dat de oogst kwalitatief kunnen redden. Maar dat verandert niets aan het beschikbare volume. Er wordt met een verlies van 75% gerekend voor Chardonnay en 50% voor Pinot Noir en Gamay. Elzas In de Elzas hadden ze minder vorstschade dan in andere gebieden. Helaas wel een zeer vochtige zomer, waardoor schimmelziektes, zoals valse meeldauw, ontstonden. Daardoor valt de oogst 20-25% lager uit. Voor bio producenten zijn de problemen groter. De biologische bestrijdingsmiddelen zijn minder effectief tegen meeldauw dan conventionele middelen. Loire De gehele Loire is hard geraakt. Er is grote vorstschade, gecombineerd met een matige bloei en een vochtige zomer. De impact verschilt per appellatie, producent en wijngaard. Er wordt gerekend met een gemiddeld verlies van 30%, maar er zijn ook producenten/wijngaarden waarbij de complete oogst wegvalt. De druk op de bekende appellaties, zoals Sancerre en Poully Fumé wordt vergroot door de gestegen vraag in de Verenigde Staten. Veel producenten kiezen ervoor om de druiven te gebruiken voor de productie van Crémants, omdat dit meer oplevert. Dat versterkt de tekorten op stille wijn.
Bordeaux Entre-Deux-Mers, Saint-Émilion en satellieten en Pomerol zijn flink getroffen door de vorst, waarbij de schade aan witte rassen groter is dan bijvoorbeeld de laat uitkomende Cabernet Sauvignon. In mei kwam er echter een forse druk van valse meeldauw die in veel gebieden stevige schade heeft aangericht. Er wordt gerekend met een verlies van 25%. Er is echter nog een voorraad van generieke rode wijn, waardoor de tekorten minder drastisch zijn dan op witte wijn.
Zuid-Westen Gascogne is zwaar door de vorst getroffen met een schade van 50-60%, ook hier met name bij witte rassen. Ook hier is nog een voorraad rode wijn waardoor het tekort lijkt mee te vallen en als alternatief kan dienen voor bijvoorbeeld Languedoc.

Italië Italië heeft een duidelijke tweedeling: in het noorden en midden is er vorstschade en vervolgens extreem veel hagel en regen geweest. In het zuiden houden droogte en hitte de druiventelers bezig. Het is zeker dat de oogst lager uitvalt dan vorig jaar, die ook al minder was dan 2019, maar de daling zal sterk verschillen per regio en appellatie. Er zullen vooral tekorten ontstaan op populaire rassen zoals Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon Blanc en blauwe rassen uit Puglia, zoals Primitivo. Dit wordt met name gedreven door internationale vraag. Dit geldt ook voor Prosecco en andere mousserende wijnen.

Spanje Hoewel de vorst in Spanje nauwelijks heeft toegeslagen, zal de oogst ruim 16% lager zijn dan vorig jaar en veel lager dan het vijfjarig gemiddelde. Dat heeft in Spanje voornamelijk te maken met de droogte. In Castilla la Mancha, waar meer wijn wordt gemaakt dan in alle andere gebieden bij elkaar, verwachten ze een 20% tot 30% lagere oogst. Aangezien de meeste wijnen uit dit gebied in het goedkopere segment liggen zal de prijsstijging hier hard aankomen.

Portugal Douro had wat last van hagel. In Alentejo kan de hitte nog toeslaan. Als dat meevalt zal de oogst iets lager uitvallen dan vorig jaar, maar niet schrikbarend. Het is echter aannemelijk dat de vraag naar Portugese wijnen zal stijgen, als alternatief voor Spanje en Zuid-Frankrijk.

Duitsland In Duitsland waren er niet al te veel problemen met de vorst (wel bijvoorbeeld in de Kaiserstuhl in Baden) maar des te meer met het natte weer en natuurlijk de overstromingen. Valse meeldauw heeft eveneens een negatief effect op de oogst, vooral voor biologische druiven. Het verlies loopt op tot 15% voor conventionele druiven en tot 50% op biologische druiven

Oostenrijk In Oostenrijk lijkt de schade geringer dan in andere landen. Tekorten en prijsstijgingen zullen met name gedreven worden door de stijgende vraag naar aromatische witte wijn (zoals Grüner Veltliner en Riesling) en de stijging van droge materialen.

Roemenië en overig Europa De laatste jaren zijn met name Roemeense wijnen erg populair, onder andere door de uitzonderlijke prijs/kwaliteit verhouding voor internationale rassen. Door de tekorten in Frankrijk, Spanje en Italië stijgen ook hier de vraag en prijzen. De huidige vraag naar populaire druivenrassen overstijgt nu al het maximale areaal. De tekorten worden hier komende jaren nog nijpender.
Chili, Argentinië en Nieuw-Zeeland Chili en Argentinië hebben zeer beperkte voorraden. De prijzen van aromatische witte wijnen gaan fors omhoog, evenals Pinot Noir Hetzelfde geldt voor Nieuw-Zeeland, waar de druk op vooral Sauvignon Blanc zeer groot is geworden met enorme prijsstijgingen tot gevolg. De laatste oogst van Sauvignon Blanc in Nieuw-Zeeland was 30% lager dan het voorgaande jaar.

Zuid-Afrika Zuid-Afrika wordt momenteel als aantrekkelijk alternatief gezien voor met name aromatisch wit. Hier wordt een beperkte krapte verwacht. In het lagere/bulksegment zullen de prijzen aanzienlijk stijgen, gedreven door de transportkosten.

Delta Wines Oogst Update - september 2021 

© 2013 - 2022 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.